Historik

För drygt 30 år sedan hände i samband med och vid galopptävlingar på Täby och travtävlingar på Solvalla att ett antal tävlingshästar bröt benen respektive skadades svårt. Somliga måste avlivas direkt på banan och de scener som utspelades i samband med omhändertagandet av både de skadade och avlivade hästarna var ingenting att skryta över. Bl.a. fick man på den tiden betalt för hästkött varför de flesta hästar som avlivats på banan stacks och avblodades på stället inför publik! TV-sändningar var ju inte så vanliga då-tack och lov!

De döda hästarna släpades sedan från banan antingen i skopa eller efter en traktor och de som klarat livet tvingades själva gå upp i någon sorts hästfinka, för att komma bort från banan så fort som möjligt, så att tävlingarna kunde fortsätta. Solvallas Hästägarförenings dåvarande ordförande Olle Hasselqvist och undertecknad på den tiden samma förenings vice ordförande samt Björn Medelberg som representant för Jordbrukets Försäkringsbolag – som sedermera blev Agria – förfasade oss och upplevde behandlingen av dessa arma djur som ytterst oetisk.

Därför tog vi med ett antal förskräckliga fotografier till ATGs dåvarande VD Gert Lindberg och frågade om han trodde att dessa bilder skulle vara en bra PR för Trav och Galoppsporten. Även på den tiden omsattes stora pengar på toton. Till saken hörde att jag varit i kontakt med Lennart Forseke, banmästare på Täby, som också avskydde hur man behandlade de skadade hästarna och som därför uppfunnit en vinschbar matta och en hydral lyft som kunde anpassas till en vanlig hästbuss. Sagt och gjort! Vi fick tillåtelse att disponera en av ATG betald prototyp till en Hästambulans men bara om vi klarade av att finansiera Hästambulansens verksamhet själva!

Så föddes ”Stockholms Hästambulanser HB”! Ett konsortium som nu existerat i 32 år!- bildades i Handelsbolagsform 1979 av Stockholms Travsällskap, Solvalla Hästägarförening, Täby Galopp och Jordbrukets Försäkringsbolag (numera Agria). Samtliga delägare har sedan dess haft ett gemensamt ansvar för eventuella förluster varav Agria ansvarat för den största delen.

Ett mindre släp med samma teknik och en dragbil införskaffades men finansierades på annat sätt. Detta för at kunna ta sig ut i hagar och att användas på Täbys innerplan där den tunga stora ambulansen sjönk ner. Båda ambulanserna ”den Stora” och ”den Lilla” är försedda med hängmatta, TV-övervakning och madrasserade väggar för att kunna frakta bl.a. kolikhästar. För den bärbara röntgenapparaten och den välutrustade medicinväskan som skall medfölja utryckande fordon ansvarar Solvalla Kliniken.

Föraren av Hästambulansen kan dessutom när som helst på dygnet kontakta veterinär Gunnar Nilsson för stöd och goda råd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>